Sidor

torsdag 15 maj 2008

a-kassan

433 kronor i månaden. Så hög blir den statliga avgiften för dem som inte är med i a-kassan. En halv miljon svenskar berörs.

Regeringen vill att arbetslöshetsförsäkringen vara obligatorisk från 2010 - och igår fick vi reda på hur det ska gå till. Alla med en arbetsinkomst på över 110 000 kronor om året måste antingen vara med i en traditionell a-kassa eller också betala en statlig avgift som är lika hög som den högsta a-kasseavgiften, för närvarande 433 kronor. Den som är arbetslös betalar 300 kronor mindre.
I gengäld ska den som betalar avgiften kunna få ersättning vid arbetslöshet med upp till 680 kronor per dag, jämfört med dagens grundbelopp på högst 320 kronor.
Regeringens utredare Sören Öman bedömer att om antalet medlemmar i a-kassorna återgår till nivån före 2007 så kommer omkring 500 000 personer att bli skyldiga att betala statlig avgift.
– Men många av dem väljer sannolikt att gå med i någon a-kassa istället, säger han.
Förslaget får kritik både från fack och arbetsgivare, som inte tycker om att man ska tvångsanslutas till försäkringen.
– Folk har lämnat försäkringen för att den blev dyrare och sämre. Och då ska man tvinga in dem. Det är fel väg att gå, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin till TT.
Både TCO och Svenskt näringsliv kallar förslaget för en ren skattehöjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar