Sidor

torsdag 22 januari 2009

Turku. (Åbo)

Åbo, eller Turku som staden heter på finska, är en stad och kommun i landskapet Egentliga Finland. Åbo med sina ca 175 000 invånare är Finlands femte största stad och residensstad i Västra Finlands län. I hela storstadsområdet bor över 300 000 personer, vilket gör det till Finlands tredje största stadsområde efter Helsingfors och Tammerfors. 5,2% av stadens invånare är svenskspråkiga. Staden är tvåspråkig med finska som majoritetsspråk.
Åbo är Finlands äldsta stad. Man antar att staden grundades på 1200-talet. Åbo har en lång historia och var länge maktens centrum i Finland. Precis som många andra finska kuststäder har staden länge haft en stor andel finlandssvenska invånare. Åbo är också en stor hamnstad med bland annat färjeförbindelser till Mariehamn och Stockholm.
Åbo stad arrangerar för tionde gången evenemanget Ready, Study - Go Turku! tillsammans med högskolorna i Åbo. Evenemanget är avsett för de nya studerande som kommer till staden.
Evenemanget vill göra stadens och företagens service bekant för de nya studerandena. Förutom stadens service presenteras även student- och studerandekårerna, arbetskraftsservicen, fackföreningar, banker, resebyråer, gym och träningscentra osv.
Under dagen anordnas rundturer i studenternas Åbo. Under rundturen klargörs det var många sådana platser ligger som är viktiga för de studerande, bl.a. järnvägs- och busstationen, arbetskraftsbyrån samt FPA. Under färden visas också de traditionella sevärdheterna.
I Åbo inleder årligen ca 4 000 nya högskolestuderande sina studier. Via evenemanget önskar Åbo stad och de aboensiska högskolorna hälsa de nya studerandena välkomna till staden.
Fritt inträde! Välkommen!
Bli ett fan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar