Sidor

lördag 21 februari 2009

Älgstek med gräddsås


Ingredienser
1 älgstek, ca 1,3 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé
Bakade schalottenlökar:
18-20 schalottenlökar
salt, grovt



Tillagning
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra.

Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen.

Krydda med timjan, enbär och lagerblad.

Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen.

Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då.

Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. Sila skyn.

Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter.
Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.
Bakad schalottenlök
Vira lite folie om ?svansarna? på lökarna. Ställ dem i en ugnsform med grovt salt och ugnsbaka tills de är mjuka, ca 5 minuter.
Skär upp steken och servera med gräddsåsen, löken, kokt potatis och kokta grönsaker som t ex morötter, blomkål, sockerärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar