Sidor

torsdag 26 februari 2009

Gävle.




Gävle (äldre stavning Gefle) är en tätort (stad) i Gästrikland och centralort i Gävle kommun. Orten är residensstad för Gävleborgs län. Gävle är Sveriges 13:e största tätort med 68 700 invånare (2005). Orten är belägen vid Gävlebukten och har på senare år fått mycket stor uppmärksamhet för sin julbock som nästan varje år eldhärjas. Här ligger också den stora djur- och nöjesparken Furuviksparken. Staden har "Välkommen ombord" som slogan och flaggskeppet vid havet är den nya stadsdelen Gävle Strand.


Rådhuset i Gävle, sett från norr
Gävle nämns för första gången som stad 1413 men dess äldsta kända stadsprivilegier är från år 1446. Staden fungerade som utskeppningshamn för norra Bergslagen och Gävlefiskarna hade tidvis kungligt monopol på fiske längs en stor del av Norrlands kust. Gävle var tidigt stapelstad och konkurrerade till och med med Stockholm, men det så kallade bottniska handelstvånget 1636, framtvingat efter klagomål från huvudstadens borgerskap, hämmade dock stadens utveckling under 1600- och 1700-talen, då utrikes sjöfart inte tilläts.
1718 och 1721 undgick staden det öde som drabbade de flesta av Norrlands kuststäder, nämligen att skövlas och brännas av ryssarna. År 1792 höll Gustav III sin sista riksdag här, i en tillbyggnad vid Gävle slott.
Staden har drabbats av ett flertal stadsbränder, den senaste 1869, som lade största delen av staden norr om Gavleån i aska.
I mitten av 1600-talet blev Gävle residensstad i det dåtida Västernorrlands län, numera Gävleborgs län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar