Sidor

måndag 9 februari 2009

VASSA.




Vasa (finska Vaasa) är en stad med omkring 57 000 invånare i landskapet Österbotten i Västra Finlands län i Finland. Staden Vasa grundlades intill Korsholms slott 1606 av Karl IX av Vasaätten, kung över dåvarande Sverige i vilket Finland ingick. Staden hade en bit in på 1900-talet svenska som majoritetsspråk, men numera är finska språket i majoritet även om Vasa är en verkligt tvåspråkig stad den svenskspråkiga besökaren klarar sig på svenska i nästan alla offentliga sammanhang. Vasas närmaste grannkommun är Korsholm. Infjärden (fi Pukinjärvi) är en sjö i Vasa.

Sevärdheter:
Österbottens museum är regionmuseum och är beläget i Vasa. Som konstmuseum räknas det som ett av de mest betydande i Finland med verk av många namnkunniga konstnärer. Kvarkens naturcenter Terranova finns i bottenvåningen och fungerar också som infopunkt för Finlands första och enda Unescos världsnaturarv i Finland: Kvarkens skärgård.
Mitt på Söderfjärden finns den nyaste sevärdheten i vasatrakten: Söderfjärdens Meteoria (fi. Meteoriihi), invigd av minister Ole Norrback 27.6.2008. Den är ett besökscenter, uppbyggd i en ria. Inne i rian finns utställningar om meteoritnedslaget och den i många avseenden unika Söderfjärden. En tio minuters multimedia-visning (finns på svenska, finska och engelska) berättar åskådligt om detta. Bakom projektet står Sundom Bygdeförening och ett flertal sponsorer. I rian finns också inrymt vasaregionens enda astronomiska observationspunkt med ett rymdteleskop. Den astronomiska föreningen Andromeda i Vasa svarar för observatoriedelen. Söderfjärden är Finlands viktigaste rastplats för höstflyttande tranor. Hösten 2006 fanns samtidigt 7160 tranor på Söderfjärdens tröskade åkrar.
På ön Vasklot (uttalas vassklo:t, fi. Vaskiluoto) strax utanför Vasa finns hamn, järnvägsstation, nöjesparken Wasalandia, badanläggningen Tropiclandia och campingplatsen. Från färjehamnen avgår så gott som dagligen, året om, RG-lines färja RG1 till Umeås uthamn Holmsund i Sverige, körtid 4,5 h. Vasklot fick järnvägsförbindelse år 1900 och stationen är ritad av arkitekten Bruno Granholm. Stationsområdet är skyddat av Museiverket. De intilliggande byggnaderna är från 1890- och 1910-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar