Sidor

tisdag 17 mars 2009

Abborrträsk.



Byn Abborrträsk med sina ca. 170 invånare ligger två mil söder om Arvidsjaur mitt i norrbottens inland.
Tio mil från Skellefteå och Piteå.

Byns historia sträcker sig bakåt i tiden till 1610 då den första nybyggaren kom till byn.

I byn finns en När Dig butik som ägs av byborna tillsammans. Där finns ett litet fik. Vidare finns det ett tempererat utebad, minigolfbana och boulbana som alla är gratis att nyttja. En fotbollsplan och ett elljusspår finns också. Som vi nämnt finns även vandrarhem och camping. En massa föreningar ser till att det händer saker med jämna mellanrum i byn, så som surströmmingsfest, höstfest, paltfest, bingo, julmarknad, valborgsfirande, allsång, teater, m.m.

Sjöarna:
I och omkring byn finns många fina tjärnar med varierande fiskbestånd. Cykelvägar och gamla grusvägar gör det möjligt att fiska även för den som börjar känna sig trött i benen.

Djuren:
I byn och runt om i skog och mark kommer man ofta djuren väldigt nära. Här finns ren, älg, björn, lo, rävar och harar för att nämna några. På vintern står det ibland en nyfiken älg utanför fönstret och tittar in och i skogen träffar man ofta på någon hare som skuttar omkring. Skogsfågel så som tjäder, orre och ripa kan ibland få det att fladdra till i bröstet av överraskning när man strövar i skogen och fågelsången man möts av en tidig sommarmorgon är vackrare än den ljuvaste musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar