Sidor

lördag 14 mars 2009

Älgstek med tranbärsgräddsås och ugnsbakade grönsaker

Ingredienser
6 port.
1 kg benfri älgstek.
smör-&rapsolja.
3/4 tsk salt.
1 krm svartpeppar.
3 lagerblad.
1 dl vatten.

Ugnsbakade grönsaker:
900 g potatis.
300 g morot.
300 g kålrot.
300 g fänkål.
3 msk smör-&rapsolja.
1 1/2 tsk salt.

Sås:
3 dl steksky + köttbuljong.
2 1/2 dl mellangrädde.
1 1/2 msk majsstärkelse.
3/4 dl torkade tranbär eller 1/2 msk stötta enbär.
1 tsk kinesisk soja.

Gör så här :
Bryn steken runtom i smör-&rapsolja i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt lagerblad och vatten. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Lägg på ett lock och låt steka på svag värme tills termometern visar 75°, ca 1 tim. Vänd steken efter ca 30 min. Stek klart under lock. Ta upp steken. Täck över steken med folie och låt den vila.Ugnsbakade grönsaker: Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, morötter och kålrot. Skär potatis och morötter i klyftor, kålroten i stavar och fänkålen i skivor. Lägg allt i en långpanna. Ringla över smör-&rapsolja och strö över saltet. Vänd runt så att allt blandas. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är genomstekta, 30-35 min. Sås: Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt grädden. Vispa ner majsstärkelse, tranbär och soja. Låt koka upp under omrörning. Skär steken i tunna skivor. Servera med sås och grönsaker.
Tips:
Älgtek säljs både nätat och onätad. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort innan serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar