Sidor

söndag 8 mars 2009

Falkenberg.

Falkenberg är en tätort (stad) och centralort i Falkenbergs kommun i Hallands län. Stagen ligger vid Ätrans utlopp i Kattegatt. Motorvägen E6/E20 och järnvägen Västkustbanan passerar förbi staden.
Falkenberg är en omtyckt turistort, främst på grund av omgivningens fina badmöjligheter, bland annat vid Skrea strand. Tre högstadieskolor och två gymnasieskolor (varav en privatägd) finns i staden. Den gamla hamnstaden har ett mångsidigt näringsliv, med viss tonvikt på livsmedels- och verkstadsindustri så som Arla Foods, Netto och Carlsberg.
Invid Ätran finns ett kvarter döpt till Fajans till minne av ett därstädes tidigare liggande tegelbruk.

Falkenberg började träda in i historiens ljus i slutet av 1200-talet, varifrån de första skriftliga beläggen finns. Staden kom möjligen att ta över som lokal maktcentrum efter en tidigare plats i Stafsinge. Den var då, liksom övriga Halland dansk. Från 1300-talet och fram till nordiska sjuårskriget fanns även staden Ny-Falkenberg. Falkenbergs borg, varifrån Falkenbergs slottslän styrdes, förstördes av Engelbrekts trupper 1434 och kom inte att byggas upp, vilket gjorde att slottslänet försvann. Det första kända priviligiebrevet för staden är från 1558. Staden växte sedan upp på den norra sidan av Ätran, men kom under 1900-talet att även sprida sig till den södra sidan av ån. Staden tillhör Varbergs domsaga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar