Sidor

tisdag 17 mars 2009

Färila.

Färila är en tätort, församling och tidigare socken i Ljusdals kommun i Hälsingland (Gävleborgs län). Färila består av öppna dalgångsmarker utmed Ljusnan och är en bostads- och industriort.
Färila är den största orten för verkstadsindustrin inom Ljusdals kommun. Största företaget är ExTe, som tillverkar timmervagnar för tåg. Peges Mekaniska Verkstads AB, som är en komponenttillverkare, har numer lagt ner sin verksamhet i Färila, och ExTe har tagit över deras lokaler. Pendling förekommer till och från Ljusdal.
Den södra infarten ger besökaren en förr vanlig men numera ovanlig syn, nämligen Färilas kyrkstallar. Sådana användes tidigare av långväga kyrkobesökare för att härbärgera deras hästar. I Färila är kyrkstallarna timrade och rödmålade med vanlig Falu rödfärg.
Färila skola, tidigare benämnd Färila centralskola, fick från 1996 betydande anslag inom ramen för projektet Färila Skola 2000 för att utveckla framtidens pedagogik. Skolan kunde bland annat köpa in bärbara datorer till samtliga elever och lärare, vilket gjorde att skolan uppfattades som en pionjär inom datorer och internet i undervisningen. Detta ledde dock inte till förbättrade kunskapsresultat och projektet är nedlagt sedan år 2002.
Färilas jordmån, en god morän på lerbasis, är perfekt för odling av Bintjepotatis.
Färila är även känd för sin tillverkning av korv. Både Färilakorven och Forbondekorven. Även för artisten Moto boy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar