Sidor

lördag 28 mars 2009

Fittja.

Fittja är en kommundel i norra Botkyrka kommun samt namnet på tunnelbanestationen i området.
Kommundelen växte fram under 1970-talet och består främst av hyreshus. I dag bor ungefär 7 200 personer i Fittja, varav 64 procent har utländsk bakgrund. De flesta invånare kommer från Asien, Mellanöstern, framför allt Turkiet/Kurdistan, men det finns även invånare som kommer från främst Sverige, Finland, övriga Europa och Afrika. Arbetslösheten ligger på 8,1 procent. (All statistik är från 2006.)
Ortnamnet (1299 In Fitiu) innehåller ett i vissa dialekter ännu levande ord fit, fitj, fittja 'strandäng'.

Området Fittja tillhörde tidigt kyrkan. Men under reformationen gick egendomarna till staten och brukarna blev kronobönder. Under 1600-talet blomstrade Fittja. Det var under den tiden som gästgivargården på näset mellan Albysjön och Mälaren öppnades.
Idag är den gamla gästgivargården säte för Mångkulturellt centrum och gatunamnen vittnar om svunnen tid. Fittja blev också en centralplats för "den civila förvaltningen" och rättsväsendet. I en av flyglarna till Fittja gård hölls ting från slutet av 1600-talet – det största utrymmet i byggnaden fungerade som domstol under många decennier.
Under de första åren av 1970-talet skedde de största inflyttningarna till Fittjaområdet samtidigt som centrum och tunnelbanelinjen öppnades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar