Sidor

söndag 15 mars 2009

Gammeldags stek med gräddsås.



4 portioner

Ingredienser:
800 g rostbiff, fransyska eller innanlår.
1/2 tsk salt.
2 krm svartpeppar.
2 msk Smör.
1 morot i bitar.
1 liten selleri i bitar.
2 grovskurna gula lökar.
2 vitlöksklyftorsås.
1–2 msk vetemjöl.
2 1/2 dl Matlagningsgrädde.
1 msk svartvinbärsgelé.
soja, salt och peppar.
Tillbehör:

gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål.

Potatisgratäng:
800 g skivad potatis1 strimlad purjolök.
1 tsk salt.
1/2 tsk peppar.
2 dl Vispgrädde.
2 dl Mjölk 3% .
50 g Smör....
3 dl riven lagrad ost (t ex Prästost)

Instruktioner: Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°. Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.Potatisgratäng: Smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar