Sidor

söndag 29 mars 2009

Gnesta.

Gnesta är en tätort i Södermanland. Orten är huvudsakligen belägen i Gnesta kommun. Den del som ligger öster om Sigtunaån ligger dock i Södertälje kommun. Gnesta är centralort i Gnesta kommun och är belägen mellan Södertälje och Nyköping, längs den Västra stambanan.

Det moderna Gnesta uppstod som stationssamhälle i samband med att järnvägen byggdes. Namnet kommer från den by på vars mark stationshuset uppfördes. Byn omnämns första gången 1383, Gnytlistum, men var sannolikt då sedan länge etablerad.Gnesta station grundades på 1880-talet men det stationshus vi kan se idag är byggt år 1907
Gnesta kanske är mest känd för att ha gett sitt namn åt Gnestamodellen. Det var Adolf W. Edelsvärd, då chefsarkitekt på SJ, som tidigt insåg vikten av att även de mindre stationshusen längs banorna "äro tilltagna med rymliga dimensioner och utförda på ett sätt, som både hvad varaktigheten och prydligheten beträffar synes fullt tillfredsställande". Han hade dock en ram att hålla sig inom, som föreskrev att "stationshusen skulle utföras små, billiga och tillbyggbara och i material som fanns att tillgå på orten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar