Sidor

söndag 29 mars 2009

Grävling.

Grävling eller europeisk grävling (Meles meles), ett eurasiskt rovdjur tillhörande familjen mårddjur och den enda arten i släktet Meles.En vuxen grävling är 75-100 cm lång (varav ungefär 15 cm svans) och 10-25 kg tung. Pälsen är på undersidan svart och ovanpå silvergrå. Under pälsen har huden en rosa färg. Ansiktet är vitt och har på bägge sidorna en bred svart rand som går från nosen till öronen.Grävlingen finns i nästan hela Europa söder om polcirkeln och vidare i Asien, till exempel i Ryssland, Kina, Japan och Korea. Sydgränsen går vid Israel, Irak, Iran och södra Kina. I fjällen lever den upp till 2000 meters höjd. Grävlingen föredrar skogar men ibland bor den också i parker i städer.Grävlingen bor i gryt vars underjordiska gångsystem kan ha en diameter på upp till 30 m. Bohålan brukar ligga på djup från frostfritt, till flera meter under markytan. Beroende på grytets storlek finns olika många gångar in och upp ur grytet. Ett gryt används under årtionden och kanske till och med århundraden. Grävlingarna underhåller bebodda gryt fortlöpande, och nya gångar och rum grävs. Grävlingsgryt förekommer i olika storlekar, beroende på hur gamla gryten är och vilka förutsättningar grytet har för att byggas ut, samt vilken täthet den lokala grävlingstammen har.
Grävlingsgryt anläggs ofta i sluttningar och kullar i dränerad mark. Det är inte ovanligt att gryt anläggs i kolbottnar, stentippar, jordkällare och under övergivna hus. Intill gräver grävlingen gärna prydliga latringropar.
I ett gryt bor oftast några grävlingsfamiljer. Nyfödda honor stannar mest i grytet och gräver egna rum. I grytet finns alltid ett par som är dominant. De lever hela livet ihop, men andra honor parar sig också med hannen. Äldre hannar stannar inte med det dominanta paret.
I kyligare miljö går de i vinterdvala som sträcker sig över några dagar eller månader. Under vintern är det inte ovanligt att räv tar sin daglega i ett grävlingsgryt vid oväder.
Grävlingar är nästan uteslutande nattaktiva, och lämnar då grytet för födosök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar