Sidor

måndag 16 mars 2009

Helsinki. (Finland)


Helsingfors är huvudstad och största staden i Finland. Det är i södra delen av Finland, vid stranden av Finska viken genom Östersjön. Befolkningen i staden Helsingfors är 577928 (28 februari 2009), vilket gör det till de folkrikaste kommunen i Finland med bred marginal. Den utlandsfödda befolkningen ligger på ca 10%.
Helsingfors, tillsammans med de närliggande städerna Vantaa (Vanda), Esbo (Esbo) och Grankulla (Grankulla), utgör den så kallade huvudstadsregionen, med mer än 1000000 invånare. I huvudstadsregionen finns 12 kommuner och har en befolkning på över 1.300.000. Huvudstadsregionen står för en fjärdedel av befolkningen i Finland, 29% av arbetstillfällena och en tredjedel av BNP.
Helsingfors är Finlands huvudstad för affärer, utbildning, forskning, kultur och regeringen. Huvudstadsregionen har åtta universitet och sex teknikparker. Omkring 70% av utländska företag som verkar i Finland bosatt i huvudstadsregionen. invandring av landsbygdens invånare har gjort det en av de snabbast växande storstäderna i Europa.
Helsingfors-Vanda flygplats ligger 40 minuter från centrum, med direkta flygningar runt om i världen. Den upptagen Helsingfors-Tallinn rutten tar 1,5 timmar med båt och 18 minuter med helikopter. Två andra stora städer i Finland, Tammerfors och Åbo, kan nås i 1,5-2 timmar med tåg och 1,5-2,5 timmar med bil.

Det svenska namnet Helsingfors ([hɛlsiŋ'fɔrs] eller [hɛlsiŋ'fɔʂ]) är det ursprungliga namnet på staden, och är fortfarande den officiella svenska namn på staden. Det finska namnet, Helsingfors (uttalas med betoning på första stavelsen: [ 'helsinki]), har varit dominerande på andra språk i årtionden. Det svenska namnet Helsingfors kommer från namnet på den omgivande socken, Helsinge (källa för finska Helsingfors) och forsen (på svenska: fors), som strömmat genom den ursprungliga staden. Det är ofta tyckte att namnet Helsinge gavs av svenska invandrare som kom från den svenska provinsen Hälsingland. En annan förklaring är att namnen Helsingborg och Helsingör har härletts från de skandinaviska ordet Hals (nacke), med hänvisning till den smalaste delen av floden, dvs forsen.
I Helsingfors slang staden kallas också Stadi (från det svenska ordet stad, vilket betyder att staden) och Hesa i talspråkligt finska. Helsset är norra samiska namn Helsingfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar