Sidor

lördag 7 mars 2009

Järv.


Järv (Gulo gulo) är ett rovdjur i familjen mårddjur och den enda arten i släktet Gulo. Förr så kallades järven även fjällfräs, vilket betyder fjällkatt. Det fornnordiska namnet lever kvar i förvanskad form i tyskan, Vielfraß, som betyder mångätare.

Vuxna individer blir 70-90 centimeter långa, de svenska vanligen något mindre. Därtill kommer en 15-25 centimeter lång svans. Den väger 9-17 kilogram.

Kroppen är ganska kort och relativt kraftig med tjocka ben. Huvudet är förhållandevis stort med en kort och trubbig nos. Ögon och öron är små. Svansen är kort och yvig. Käken är uppbyggd som så att varje käkhalva har 3 framtänder, en hörntand samt fem (i underkäken sex) kindtänder. Den tjocka pälsen är mestadels mörkbrun med något ljusare strimmor längs sidorna.
Järven har en cirkumpolär utbredning på norra halvklotet. Enligt IUCN klassas järven som sårbar.
Sverige.
Järvar återfinns i Sverige vanligen i fjällkedjan från nordvästra Dalarna och norrut. Utanför fjällkedjan finns idag små populationer i skogslandet och då främst i Medelpad-Hälsingland samt Ångermanland. Så länge den var vanlig jagades den intensivt för att förhindra attacker på tamboskap.
Järven är fridlyst i Sverige sedan 1969, men tidigare utbetalades det skottpengar av staten på järv. Dess status i Sverige är starkt hotad, så för att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärdsprogram tagits fram av Naturvårdsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar