Sidor

fredag 6 mars 2009

Kalmar.








Kalmar är en tätort (stad) och centralort i Kalmar kommun samt residensstad i Kalmar län. Kalmar var 1602-1915 stiftsstad för Kalmar stift. Kalmar är Smålands tredje största tätort efter Jönköping och Växjö.

Kalmar ligger vid Kalmarsund och genomkorsas av Europaväg 22. Från Kalmar går även Ölandsbron över till Öland och riksväg 25 mot Halmstad, Växjö och Nybro. Kalmar har järnvägsförbindelse med flera städer i landet samt en flygplats, Kalmar Airport.
Kalmar är säte för Högskolan i Kalmar.


Kalmar stads sigill på 1200-talet

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer, och kan därför visa upp en mängd historiska minnesmärken. I stadens historia finns både Kalmarunionen, Gustav Vasa och Nils Dacke. Under medeltiden var staden ett gränsfäste mot Danmark, Sveriges nyckel, en betydande hamn, handelscentrum och en av rikets större städer. Flera strider om herraväldet över Sverige utkämpades i Kalmars närhet.

Kalmar har en hel del praktfulla barockbyggnader, till exempel domkyrkan. Kalmar var biskopssäte till 1915 då Kalmar stift avvecklades. Numera hör staden till Växjö stift. De centrala församlingarna i Kalmar kommun bildar Kalmar kyrkliga samfällighet.

I staden finns även Kalmar läns museum vilket bland annat innehåller permanenta utställningar om Regalskeppet Kronan och Jenny Nyström.

Militära förband
Från 1942 till 1979 låg flygflottiljen F 12 i Kalmar. År 1962 flyttades Flygvapnets Väderskola (VÄDS) från F 2 Hägernäs till F 12 och var förlagd dit fram till 1982 (från 1980 som "F 17K", detachement av F 17 Kallinge). Kalmar regemente var ett infanteri regemente i svenska armén som härstammade från 1500-talet det var inblandat i ett antal fälttåg från Nordiska sjuårskriget på 1560-talet till Kampanjen mot Norge 1814. Efter flera omorganisationer och namnbyten, bland annat - Smålands storregemente, I 20, I 21, Fo 18, Smålands regemente - så las det ner år 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar