Sidor

torsdag 5 mars 2009

Karlskoga.

Karlskoga är centralort i Karlskoga kommun. Karlskoga är med cirka 29870 invånare Värmlands näst största stad och även kommunens enda tätort. Staden ligger efter sjön Möckelns norra strand. Karlskoga är stort till ytan, vilket beror på att stadsplanen är väldigt gles och att vapentillverkaren Bofors har stora lager.

Karlskoga hette från början Möckelns bodar eftersom det mest bestod av ett antal fäbodar tillhörigt bönderna i Närke. Namnet Karlskoga tillkom i samband med att hertig Karl, sedermera kung Karl IX gjorde ett besök i slutet av 1500-talet. Då Karlskoga fick stadsprivilegier 1940 stod valet mellan att kalla staden för Karlskoga eller Bofors.

Den viktigaste industrin i Karlskogas historia var länge Bofors, som dominerat stadens utveckling allt sedan begynnelsen. Läget i ett skogsområde mitt inne i landet var fördelaktigt för krigsindustrier eftersom det skulle vara svårt att nå för en eventuell fiende.

Staden drabbades hårt av neddragningarna inom försvarsindustrin på 80-90-talen. Kring 1970 bodde 40 000 människor i hela Karlskoga kommun och Bofors hade drygt 10 000 anställda. Idag är antalet anställda 2 000 och befolkningen har minskat med 10 000 sett över hela kommunen. Neddragningarna i försvarsindustrin har lett till att Karlskoga idag har ett mer diversifierat näringsliv och Bofors gamla lokaler är sedan början av 2000-talet åter fyllda med industriverksamhet.

En stor den av Karlskogas industriföretag ägnar sig åt avancerad tillverkning och Karlskoga har som stad flest antal inregistrerade uppfinningar hos patentverket/capita. År 2003 etablerade Örebro universitet Campus Karlskoga med 2-åriga yrkeshögskoleutbildningar. År 2007 byttes namnet till Campus Alfred Nobel. Grundutbildningar bedrivs idag inom områdena mediedesign, teknik och akutsjukvård. Under 2007 etablerades även ett nytt forskningscentrum i modellering och simulering, Forskningscentrum MoS.

I Björkborns herrgård, där Alfred Nobel bodde sina sista tre år i livet, finns ett Nobelmuseum med uppfinnarverkstad för barn. Alfred Nobel skrev sitt testamente gällande nobelprisen medan han bodde i Karlskoga. Testamentet lagfors i Karlskoga och 1901 delades det första priset ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar