Sidor

tisdag 10 mars 2009

Korsholm, Mustasaari. (Finland)


Korsholm (finska Mustasaari) är en kommun i Svenska Österbotten i landskapet Österbotten i Västra Finlands län i Finland. Korsholm har 17 936 invånare (2007) och har en yta på 846,7 km². Beroende på läget vid havet och den vidsträckta skärgården är strandlinjen mycket lång – ungefär 1 600 km. Norra gloppet är en fjärd i Korsholm.
Korsholm är en tvåspråkig kommun med svenska som majoritetsspråk och finska som minoritetsspråk. Av de nu drygt 17 000 invånarna har 72 procent svenska och 28 procent finska som modersmål.
Korsholm är grannkommun till staden Vasa, samt kommunerna Laihela, Malax, Vörå-Maxmo och Lillkyro. Finlands längsta bro, Replotbron, finns i Korsholm.
Korsholms kommun omfattar församlingarna Korsholm, Kvevlax, Replot, Björkö och Solf. Korsholms kyrka ligger i Gamla Vasa, och är en ombyggnad av det tidigare hovrättshuset, som inte brann ner då Vasa brann år 1852.
Centralort i Korsholm är Smedsby, där det också finns en annexkyrka.
I det geografiskt utsträckta Korsholms finns det femton svenskspråkiga lågstadieskolor, medan det bara finns två finskspråkiga lågstadier. I Korsholm finns det ett svenskspråkigt och ett finskspråkigt högstadium. Korsholm har endast ett gymnasium, det svenskspråkiga Korsholms gymnasium. De finskspråkiga gymnasieeleverna åker mest in till Vasa för sin utbildning.

Historia.
1998 firade Korsholm sin 650-årsdag eftersom i ett kungligt brev om handelsfrihet från 1348 nämns socknen för första gången i skrift. Korsholms historia är samtidigt staden Vasas historia, som grundades 1606. Staden grundades i socknens kyrkoby, och hette till en början Mustasaari/Mussor bara för att året 1611 döpas om efter den kungliga ätten Vasa.
Kommunen fick sitt nuvarande svenskspråkiga namn Korsholm först 1927. Namnet kommer från den forna borgen som upprättades av Albrekt av Mecklenburg på en holme i trakten på 1370-talet. Före namnbytet användes namnen Mustasaari, Mustasari, Mustsor eller Mussor på svenska, vilket antagligen orsakade en del förvirring.
Sin nuvarande storlek fick kommunen 1973 då fem mindre kommuner - Korsholm, Kvevlax, Replot, Björköby och Solf - slogs ihop till en stor under namnet Korsholm. Samtidigt blev Sundom by, som tidigare varit en del av Solf kommun, en del av Vasa stad. Kommunens vapen, med fem gyllene band som flätas ihop, symboliserar kommunsammanslagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar