Sidor

söndag 29 mars 2009

Kullavik.

Kullavik är ett utpräglat villasamhälle som börjar vid Kungsbacka kommuns norra gräns mot Göteborg och sträcker sig söderut ned till Malevik norr om Särö. Samhället var från början en ansamling spridda sommarstugor som successivt omvandlades till permanentboenden. Under 1970-talet byggdes ett stort antal moderna villor och under 80-talet tillkom Kullaviks Centrum med affärer och hyreslägenheter. Kullavik har flera vikar, badstränder och klippor typiska för den svenska västkusten. Många resande längs kusten lägger till i Kullaviks Båthamn. Kullavik är en del av Släps socken, tillsammans med Särö.
I Kullavik är seglingsintresset stort, och den svenske seglingslegenden Pelle Petterson har sedan länge varit bosatt på orten och den lokala seglingsklubben, Kullaviks Kanot & Kappseglings klubb har under åren haft många framstående seglare i svenska seglareliten men även världseliten.
I samhället ligger grundskolorna Kullaviksskolan, Kullaviks Montessoriskola samt Fullriggaren Malevik
Kullavik blev namnet på 70-talet istället för "Kullen". Kullen var antagligen inte tillräckligt fint för de nyrika göteborgarna som flyttade ut på landet. Det finns ingen vik i Kullavik som hette "Kullavik", utan viken hette och heter också idag Kyvik. Man kan tro att Kullavikshamn ligger i en vik som heter "Kullavik", men Kullavikshamn ligger i viken "Kyvik".

1 kommentar:

  1. Namnet Kullavik började användas officiellt 1911. Den 1 september byttes skylten på järnvägsstationen. Anledningen till namnbytet från det ursprungliga Kullen var att det Kungliga Svenska Postverket blandade ihop det skånska Kullen med ”vårt”. Det utlystes en tävling om vad orten skulle heta. Vinnaren, som föreslog namnet Kullavik, var Olga Hagkvist som jobbade på telefonstationen. Denna var inhyst i familjens privatbostad på dagens Konvaljevägen. På bilden ses Olga till höger, tillsammans med maken Orvar och sonen Erik.

    hälsningar Ingemar Nordlund
    http://kullavik.wordpress.com/2009/05/01/tacka-olga/

    SvaraRadera