Sidor

tisdag 3 mars 2009

Mölnlycke.

Mölnlycke är en tätort och centralort i Härryda kommun, Västra Götalands län.
Mölnlycke ligger omkring en mil sydost om centrala Göteborg. En stor del av invånarna pendlar till Göteborg, och Mölnlycke är mycket präglat av att vara förort till Göteborg. Större delen av bebyggelsen består av villor, radhus och kedjehus. Trots den täta bebyggelsen har Mölnlycke många grönområden, bland annat Rådasjöns naturreservat och Finnsjöns friluftsområde. Genom centrum rinner Mölndalsån, på väg från Landvettersjön (Gröen) till Rådasjön.
Samhället Mölnlycke växte fram som bostäder för arbetare vid Mölnlycke fabriker (sedermera Mölnlycke AB), som grundades 1849 av den från Sachsen invandrade Gustaf Ferdinand Hennig (1786-1853) och leddes under många år av dennes svärson Bruno Wendel (1824-93), som även han var född i Sachsen. Mölnlycke tillverkade textilier av olika slag ända fram till slutet av 1990-talet. Det gamla fabriksområdet är nu lokaler för ett flertal olika företag. Den stora trävilla som Wendel uppförde norr om fabrikerna som bostad åt sig själv inrymmer sedan 1908 Wendelsbergs folkhögskola.
Namnet Mölnlycke hittas i de skriftliga källorna 1609 i formen Molnelyckie, vidare Möllnelycke 1675 och Mölnlycka 1825. Betydelsen hos förleden Möln- är samma som i Mölndal, av mölna, "kvarn" samt efterleden -lycke som i lycka, "inhägnat område".
I Mölnlycke ligger Härryda kommuns gymnasium, Hulebäcksgymnasiet, som invigdes 1995. Skolan är byggd i och runt den före detta Hulebäcksfabriken, som varit väveri, möbelfabrik och mekanisk verkstad. Hulebäcksfabriken ägdes och drevs ursprungligen av Mölnlycke fabriker, men fick sedermera andra ägare.
En viktig verksamhet i Mölnlycke från slutet av 1800-talet och långt in på 1900-talet var handelsträdgårdar där blommor, frukt och grönsaker odlades för försäljning i Göteborg. Dessa fanns på många platser i Mölnlycke med omnejd, bland annat på Råda säteri och Pixbo herrgård.
Mölnlycke centrum var ursprungligen beläget omkring ortens järnvägsstation, men flyttades successivt under 1900-talet till sitt nuvarande läge och har under de första åren av 2000-talet genomgått en kraftig omvandling, som gett det en stadsliknande kärna. Järnvägsstationen flyttades 2003 i sin tur något hundratal meter närmare centrum och är nu samlokaliserad med ortens bussterminal under namnet "Mölnlycke resecentrum".
Ost respektive sydost om Mölnlycke ligger Nya Långenäs och Benareby, små tätorter som praktiskt sett tillhör Mölnlycke eftersom de saknar egen samhällsservice. Pixbo, i sydväst från centrum sett, ingår i Mölnlycke tätort, men är egen postort. Lahall är ett småhusområde söder om Mölnlycke.
I norra Mölnlycke, i direkt anslutning till Riksväg 40, ligger Mölnlycke företagspark och Solstens industriområde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar