Sidor

lördag 7 mars 2009

Örnsköldsvik.

Örnsköldsvik är centralort i Örnsköldsviks kommun i Västernorrlands län. Staden har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld och är en av få städer i Sverige som har fått namn efter en icke-kunglig person. Namnet förkortas ofta av ortsbefolkningen till Ö-vik betonat med grav accent som tomten (jultomten). De som flyttar in söderifrån betonar ofta på första stavelsen med akut accent, som tomten (där huset står).

Örnsköldsviks historia börjar redan under bronsåldern då man hittat mellan 7000 till 8000 rösen från den tiden. Fynd visar att för 2000 år sedan anlades en bondgård i nuvarande förorten Gene, som hittills är Sveriges nordligaste kända. Den har i dag rekonstruerats, och är öppen för besökare (se Gene fornby).
Kunskap om linförädling gjorde att bygden fick affärsbönder som med jämna mellanrum for söderut till Uppsala och Stockholm för att göra affärer, så kallade Sörkörare.
Under 1700- och 1800-talet började bygden blomstra tack vare att kuststäder blev allt viktigare under sågverksepoken. 1842 grundades en köping och 1894 fick Örnsköldsvik stadsrättigheter.
Bilen Delaunay Belleville tillverkades tidigare i Örnsköldsvik.
1916 avhölls här Örnsköldsviksutställningen, även kallad Den vita staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar