Sidor

torsdag 26 mars 2009

Östersund.


Östersund är en tätort (stad) i Jämtland. Östersund är residensstad för Jämtlands län och centralort för Östersunds kommun. Staden ligger vid Storsjön och är Storsjöbygdens och Jämtlands enda stad. Östersund är Sveriges 24:e största tätort med 43 621 invånare (200).
Östersund är den enda stad som grundats på 1700-talet i Sverige med dess nuvarande utbredning. Staden grundades för att kontrollera handeln i Jämtland, vars invånare bedrev en omfattande och mycket lönsam handel, som irriterade kronan. Meningen var att, i enlighet med lagen, kanalisera handeln till staden. Men det togs inte väl emot av befolkningen, vilket ledde till att Östersund länge förblev en liten stad och faktiskt mindre än Frösön. Det tog till den senare delen av 1800-talet innan Östersund verkligen blev en stad på riktigt, efter tillkomsten av en järnväg och, ironiskt nog, näringsfrihet.
Östersund är belägen i mellersta Sverige, mitt i Jämtlands län och mitt i Östersunds kommun. I egenskap av Sveriges mest centralt belägna stad brukar Östersund ta åt sig äran som Sveriges mittpunkt. Ortnamnet kommer från det smala sund som skiljer Frösön från fastlandet, Östersundet, ursprungligen Östra sundet, vilket idag är så smalt som 150 meter på sina ställen.
Staden marknadsförs av kommunen och näringslivet som Vinterstaden. Vintersporter har långa anor i staden och Östersund har genom åren anordnat flera världsmästerskap i vintersporter som skidskytte, skidorientering och skridskor samt svenska mästerskap i längdskidåkning och skotercross. I Östersund finns även Nationellt vintersportcentrum och staden har ansökt om att få anordna de olympiska vinterspelen ett flertal gånger, men har aldrig fått förtroendet. Föregångaren till Vinter-OS, de nordiska spelen, förlades emellertid ibland till Östersund, på grund av snöbrist i Stockholm i början av 1900-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar