Sidor

lördag 28 mars 2009

Lite fakta om myror.

Myror (Formicidae) är en familj av gaddsteklar med små eusociala insekter. Tillsammans med getingar och bin bildar de ordningen Hymenoptera. Familjen är mycket mångsidig och består av omkring 12 000 arter där den absoluta merparten lever i tropikerna. De är kända för att leva i mycket välorganiserade kolonier som kan omfatta flera miljoner individer. Individerna delas in i de subfertila eller sterila honorna som utgör "arbetare", "soldater" etc, fertila hanar som utgör "drönare" och fertila honor som ugör "drottningar".
Myror har koloniserat nästan alla landområden i hela världen. De saknas bara inhemska myror på Antarktis, Grönland, Island, delar av Polynesien, på Hawaii och på avlägsna ogästvänliga öar. Alla myror kan tillsammans omfatta mellan 15 till 25% av den totala biomassan av landlevande djur.
Många myror är rovdjur med mindre djurarter som bytesdjur. De kan därför fungera positivt för växtvärlden genom att de minskar antalet skadeinsekter. Särskilt i Kina och Amerika har man använt sig av myror för att skydda odlingar.
Myrorna har gett upphov till uttryck som "arbetsmyra" och "flitig som en myra" för personer som jobbar energiskt och mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar