Sidor

lördag 7 mars 2009

Sollefteå.

Sollefteå, tätort (stad) i Sollefteå församling i Ångermanland och centralort i Sollefteå kommun i Västernorrlands län.
Sollefteå kom under medeltiden att utvecklas till en viktig handelsplats. I mitten av 1600-talet anlade kronan sågkvarnar i området. I början av 1700-talet byggdes ett järnbruk upp, vilket ursprungligen bestod av en masugn, men som snart ersattes av en stångjärnssmedja med två härdar. Bruket kom sedermera i Graningeverkens ägo, och i slutet av 1800-talet bestod det av en stångjärnssmedja med 3 franche-comté-härdar, manufaktursmedja samt såg. De betydande jordområdena gjorde dock att bruket inköptes av Sollefteå köping vid sekelskiftet för att kunna tillhandahålla kronan mark för Västernorrlands regemente. Järnbruksepoken var då i praktiken redan över. Sollefteå blev municipalsamhälle år 1885, köping år 1902 och kom slutligen att få stadsprivilegier år 1917.
Under 1950-talet började vattenkraften i Ångermanälven att byggas ut, och 1966 påbörjades Sollefteå kraftverk som ligger mitt i orten. Det blev ett av de sista kraftverken att byggas i älven och är även det sista kraftverket nedströms älven.
Staden är belägen i Ångermanlands inland. Den ligger vid Ångermanälvens södra strand, ungefär en mil nedanför Faxälvens sammanflöde med Ångermanälven. Sollefteås stadsvapen innehåller en orre.
Ca 2 km från centrum ligger Hotell Hallstaberget. I direkt anslutning till hotellet ligger en skidanläggning med slalom, längdskidåkning, skidskytte och hoppbackar för ungdom, motionärer och internationell elit. Anläggningarna ägs och drivs av Sollefteå Kommun, den alpina delen är utarrenderad och drivs av Sportberget AB.
Centralt vid Ångermanälven finns campingplatsen Risön, camping med temperarat bad, tennisbanor, bangolfbana, klättringstorn, go-kart bana och fotbollsplaner.
Den lokala gymnasieskolan heter Gudlav Bilderskolan. Sollefteå har även ett naturbruksgymnasium och en skogsbruksskola..
Sollefteå kommun är Sveriges näst största vattenkraftsproducent. I Ångermanälven och dess biflöden Faxälven och Fjällsjöälven producerar 16 större kraftstationer närmare 15 procent av landets vattenkraft.
Stadsdelar är bl a Remsle, Önsta, Rödsta, Trästa, Hullsta, Prästbordet, Källsta, Billsta, Skärvsta, och Övergård.
Ångermanälven rinner ut i Bottenhavet. Mitt i Sollefteå stad finns Nipstadsfisket, som är ett exklusivt lax -och öringsfiske, vilket lockar många fisketurister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar