Sidor

söndag 15 mars 2009

Sollentuna.

Sollentuna kommun är en kommun i Stockholms län. Centralort är Tureberg (En del av tätorten Stockholm)
Kommunen ligger i norra Storstockholm, och gränsar (i medurs ordning söder ifrån) till Sundbybergs, Stockholms, Järfälla, Upplands Väsby, Täby, Danderyds och Solna.
Historia.
De första spåren efter människor är stenyxor som dateras till 3000-talet f.Kr. På 500-talet f.Kr. kom de första permanenta bosättningarna.
Vid slutet av 1800-talet var Sollentuna en jordbruksbygd där den största delen av befolkningen på cirka 1 150 invånare ägnade sig åt jord- eller skogsbruk. Bygdens marker och gårdar ägdes till största del av familjen Rudbeck. Samhället förändrades då kommunikationerna förbättras, bland annat genom att norra stambanan byggdes genom Sollentuna. Den första järnvägsstationen blev den i Rotebro som stod färdig 1866. En mindre hållplats för tågen byggdes även i Tureberg, den utvecklas till station år 1900. Även arbetstillfällen förändrades då flera industrier flyttade in i Sollentuna, bland annat en sprängämnesfabrik och en jästfabrik.
Under 1900-talet början styckades de gamla herrgårdarnas mark upp och såldes som villatomter, något som sätter fart på villabyggandet. Mellan 1906 och 1910 byggs 114 villor i det nya samhället Norrviken vilket leder till att kommundelen får sin egen järnvägsstation. Samma utveckling skedde i kommundelarna Rotebro och Tureberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar