Sidor

onsdag 4 mars 2009

Strängnäs.


Strängnäs är en tätort (stad) i Södermanland och centralort i Strängnäs kommun i Södermanlands län.
Staden är belägen vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna, och är biskopssäte för Strängnäs stift. Stadsbilden domineras av domkyrkan.

De tidigaste spåren av människor i bygden finns på Stenhuggarmon i Åker och härstammar från år 6000 f.Kr.
År 1080 reste den engelske missionären Sankt Eskil från Tuna, som senare blev Eskilstuna, för att kristna de starkt asatrogna Strängnäsborna. På offerritsplatsen, där Strängnäs domkyrka nu ligger, stenades Sankt Eskil. Enligt en sägen avled han senare i närheten av Sankt Eskils källa utanför staden.
1100-talet. Flera kyrkor byggs, bland annat på Fogdön och på Selaön. Kärnbo sockenkyrka uppförs i Mariefred, idag en sevärd ruin.
Redan år 1120 omnämns Strängnäs för första gången som biskopssäte. Stadsrättigheter har Strängnäs innehaft sedan år 1336 (det år de första kända stadsrättigheterna för Strängnäs är nämnda).
År 1282 byggs Tynnelsö slott.
På 1280-talet togs den första domkyrkan i sten i bruk. På 1260-talet byggdes dominikanerklostret, som revs efter reformationen.
Den 6 juni 1523, vid domkyrkans norra vägg, valdes Gustav Vasa till konung över Sverige. Detta har i efterhand sagts vara upphov till Sveriges nationaldag.
År 1626 grundades i staden en av Sveriges första gymnasieskolor. Vissa byggnader från dåtidens gymnasieskola finns fortfarande kvar intakta. Däribland kan den byggnad som idag tjänstgör som Hotell Laurentius nämnas, vilken var dåtidens elevhem. Vidare finns byggnaden för fysiska aktiviteter kvar att beskåda, och anses även vara Sveriges äldsta sporthall. Den teoretiska undervisningen skedde i det hus som idag kallas för Konsistoriehuset, och är beläget på Lejonportens södra sida. Även Roggeborgen har tjänstgjort som skolbyggnad till det gamla gymnasiet.
Bombningarna över Strängnäs 1944.
Den 23/24 Februari släppte Sovietiska plan bomber i anslutning till Södermanlands pansarregemente i Strängnäs. En större sprängbomb träffade 50-60 m från södra kasern och fem mindre sprängbomber, varav en blindgångare, tog i isen norr om regementet. Samtidigt fälldes tre lysbomber varav två inte hann utvecklas innan de tog mark. Den tredje lyste upp hela staden. Senare hittades ytterligare bombnedslag bland annat på Tosterön. Totalt fälldes 10 spräng- och tre lysbomber i och kring Strängnäs. Två soldater på regementet skadades av splitter. Senare fick man reda på att planen var felorienterade och trodde att de var i finskt luftrum.

1 kommentar:

  1. TACK för lärorik informatiom Både om vargen och Strängnäs..KRAM "Lisb

    SvaraRadera