Sidor

onsdag 4 mars 2009

Täby.




Täby är en tätort i Uppland. Det är en kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Täby kommun, där den är centralort. Enebyberg i Danderyds kommun ingår i tätorten, liksom en mycket liten del av Sollentuna kommun. Täby kyrkby i den norra delen av Täby kommun ingår däremot inte. Täby är Sveriges 17:e största tätort med 58 593 invånare (2005).
Täby är speciellt känt för galoppbanan Täby Galopp. Banan invigdes år 1960 och ersatte den tidigare banan Ulriksdal i Solna. I centrala Täby ligger också Täby centrum.
Ungefär halva Täby utgörs av enbostadshus. I ortens centrala delar finns ett flertal höga flerfamiljshus. En av dessa är Storstugan, ett av de högsta flerfamiljshusen i Sverige. Huset, som är utformat som en halvmåne, stod klart 1970 och har 16 våningar. Det består av 704 lägenheter. I Täby finns även Grindtorp som är ett av Sveriges längsta och största flerbostadshus. Grindtorp uppfördes 1963, har vunnit priser för sin unika arkitektur, som också har samma halvcirkelform. I närheten ligger Näsbydal, vars punkthus också fått pris för arkitekturen.

När 1862 års kommunalförordningar trädde i kraft bildades Täby landskommun i Täby före detta socken i Danderyds skeppslag.
I norra delen av kommunen inrättades Täby municipalsamhälle 1927. År 1948 blev hela kommunen köping. varvid municipalsamhället upplöstes. Samtidigt överfördes Lahäll från Danderyds kommun. Kommunen påverkades inte territoriellt av de båda riksomfattande kommunreformerna 1952 och 1971, trots att tankar hade funnits på att även Enebyberg skulle överföras till Täby från Danderyd, men 1971 omvandlades Täby köping till Täby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar