Sidor

onsdag 11 mars 2009

Vänsjö.

Vänsjö ligger i landskapet Hälsingland, men i Härjedalens kommun och i Jämtlands län. Det är den första by man når när man passerat gränsen, på väg längs riksväg 84, från Ljusdal mot Sveg.
Museum med Skvaltkvarn från 1600-talet och ett gammaldags kraftverk.
Bra fiskevatten med röding, öring och harrsamt sik, abborre och gädda.Stor variation med Ljusnan, många åar, tjärnar och sjöar.
Du hittar lätt ett fiskevatten som passar just dig, sommar som vinter.Det finns allt som passar för flug-, met- eller kastspö samt många fina vatten för pimpelfiske.
Byn där fienden vände.
Vänsjö har fått sitt namn efter en dråplig händelse under någon av de många norsk-svenska ofrederna. Norrmännen var på väg genom Härjedalen mot Hälsingland. I vanlig ordning plundrade och brände rövarna det mesta i sin väg. De slog läger vid en inbjudande sjö och kalasade på plundringsgods och brännvin som förvarades i lockförsedda kopparkärl. När kapten för styrkan vaknade efter festen hörde han ett ihärdigt trummande som alla trodde kom från en svensk här som nalkades österifrån. Norrmännen retirerade snabbt åt det håll de kom ifrån. Människorna i de intilliggande torpen kröp fram ur sina gömställen och dristade sig fram till den övergivna lägerplatsen. Då hördes ett trummande och surrande, som torparna lokaliserade till en av kopparkrukorna, där man hittade en stor fet broms som blivit på lyran av spritångorna. Det small och ekade i den tomma krukan när bromsen flög runt och törnade mot kanterna.
Kan man tänka sig - en hel fiendehär driven på flykt av ett flygfä! Mer stake är det inte ibland i "mandom mod och morske män"... Men sjön och bosättningen fick här sitt namn efter detta, den norska nationens nesliga spektakel.
Vändsjö - platsen där fienden vände. Senare ändrades stavningen till Vänsjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar