Sidor

torsdag 12 mars 2009

Västra Frölunda.

Frölunda, eller Västra Frölunda, är ett område som idag är en stadsdel, en historisk socken, en församling, en postort och ett stadsdelsnämndsområde i sydvästra Göteborg. Postorten Västra Frölunda omfattar stadsdelsnämndsområdena Frölunda, Tynnered och Älvsborg samt delar av Högsbo (Flatås, Högsbo industriområde och Kaverös). Västra Frölunda församling fungerar lite som en moderförsamling för Västra Göteborg, med Askims, Högsbo och Tynnereds- och Älvsborgs pastorat. Frölunda finns även VF Borg.
Den historiska socknen Frölunda bestod av kusten och markerna en bit in i landet fram till Ängårdsbergen. Den bytte 1885 namn till Västra Frölunda för att undvika förväxling med Frölunda i Kinds härad, nuvarande Östra Frölunda. Stadsdelen Frölunda ligger i primärområdet Frölunda torg och delvis i Tofta och Ruddalen, och rymmer förutom köpcentrat bland annat Frölunda kulturhus, Frölunda specialistsjukhus, samt Frölundagymnasiet. Stadsdelen ingår tillsammans med Järnbrott i stadsdelsnämndsområtet Göteborgs Stad Frölunda.

Namnet "Frölunda" kan komma från de vikingatida bosättningar som funnits på Toftaåsen. På åsen fanns en lund där man asaguden Frej, även "Frö", tillbads. Utanför sakristian på Västra Frölunda kyrka finns en offersten bevarad.
En annan tolkning av namnet Frölunda är "den fruktbara marken vid vattnet", genom förvanskningen av efterleden -landa som betyder mark vid vatten och frö som uttolkas fruktbar. Sockennamnet Frölunda skrevs under 1400- och 1500-talet som Frölanda, Frölanna och Frolanna och ända in på 1950-talet har benämningen Frölanns socken använts och invånarna kallats frölänningar. Namnet Västra Frölunda tillkom först 1885 för att undvika förväxling med Frölunda i Kinds härad, som 17 april 1885 bytte namn till Östra Frölunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar