Sidor

tisdag 10 mars 2009

Visby. (Gotland)


Visby är en tätort (stad) och centralort i Gotlands kommun, residensstad i Gotlands län och stiftsstad i Visby stift.
Visby är Gotlands klart största tätort och ligger på Gotlands västkust.
Namnet kommer av vi, "offerplats", och by, "stad" (den ursprungliga betydelsen av det sistnämnda ordet har gått förlorad i svenskan men finns kvar på danska, norska och gutniska). I Gutasagan benämnes orten endast Vi.


Ingen vet hur långt tillbaka Visbys historia går. Namnformen anger att urspunget ska sökas i hednisk tid. På platsen har funnits en samlingsplats/handelsplats vilken senare utvecklats till den rika medeltidsstaden Visby. Strax efter 1151 uppfördes den äldsta kända byggnaden i Visby, Kruttornet, vid den gamla hamnen. Årtalet har kunnat angetts efter s.k. årsringsdateringar av en träbjälke i tornets tredje våning. Enligt arkeologiska resultat verkar det s.k. Rolandstorget i staden ha lagts ut ca 1200.

Först 1203 omtalas Visby för första gången i bevarat skriftligt källmaterial. Det är Henrik av Lettland som i sin krönika nämner "Wysby" i samband med att pilgrimer på resa till Livland kom dit.

Redan på 1200-talet var Visby ett viktigt säte för Hansan. Stadens befolkning var då till hälften tysk, och starka motsättningar rådde mellan stad och land; därför är ringmuren betydligt tjockare mot land än mot havssidan.

1361 erövrades Gotland av Valdemar Atterdag. Enligt en legend skall denna erövring ha följts av brandskattningen av Visby, men historiska fakta är osäkra. Vid den avgörande drabbningen på Korsbetningen, öster om muren, mellan danskar och gutniska bönder, ställde sig staden neutral.

1525 rådde konflikt mellan Lübeck och Visby. Enligt traditionen skall lübeckarna då ha bränt stadens alla kyrkor, utom den tyska, som nu är Visby domkyrka. I så fall gjorde de, sig själva ovetandes, kommande seklers turistnäring en stor tjänst; Visby är nu känt som rosornas och ruinernas stad. Visby blev en svensk stad 1645, vid freden i Brömsebro.

I april 1808, under Finska kriget, annekterades Visby och övriga Gotland av Ryssland "för evig tid", som slutade en månad senare då ön undsattes av en svensk flottstyrka under amiral Olof Rudolf Cederström och återgick till Sverige. Den avsatte ryske guvernören Nikolaus Bodisco blev efter krigsslutet i stället kommendant på Sveaborg i Finland.

Ryssarna kom efter påsk enligt gregorianska kalendern, men före påsk enligt den i Ryssland då ännu gällande julianska kalendern, varför man i Visby det året firade påsk två gånger. Visby domkyrka är därmed den första av Sveriges domkyrkor där man celebrerat rysk-ortodox liturgi.

Visby har liksom hela Gotland besök av många turister. I Visby anordnas sedan 1984 en årlig medeltidsvecka.
Hansestaden Visby är sedan 1995 med på UNESCO:s världsarvslista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar