Sidor

fredag 3 april 2009

Bollnäs.

Bollnäs är en tätort (stad) i Hälsingland och centralort i Bollnäs kommun, Gävleborgs län.
Orten ligger vid Norra stambanan och riksvägarna 50 och 83.

Historia.
Det äldsta dokument där Bollnäs nämns är i prosten Ingemunds testamente daterat 1312, då platsen benämns Baldanaes, "det stora näset", dagens Långnäs som spetsigt sträcker sig ut i sjön Varpen. Men det fanns boende i Bollnäs långt tidigare.
I centrala Bollnäs finns det lämningar efter järnåldersbebyggelse på Onbacken. Det är två husgrunder och ett flertal gravhögar daterade till 400-talets första hälft, Folkvandringstiden. Kyrkan är från 1300-talets början, den nämns i prosten Ingemunds testamente 1311. Då stod det Baldanaes. Området kring Bollnäs kyrka är en knutpunkt i många kommunikationsleder främst därför att sjön Varpen är en del av älven Ljusnan och att Ljusnans biflod Voxnan rinner ut i Varpen, samt så går de naturliga färdvägarna åt norr och söder samt väster förbi kyrkan. Detta gjorde att Bollnäs växte fram vid kyrkan, den främsta orsaken är naturligtvis järnvägen, utan järnvägen så hade det inte blivit någon Bollnäs stad.
Bollnäs blev municipalsamhälle 1888, blev köping år 1906 och stad 1942 efter en sammanslagning mellan de två köpingarna Bollnäs och Björkhamre. Sedan 1971 är Bollnäs centralort i Bollnäs kommun, som sedan 1977 har sin nuvarande utsträckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar