Sidor

torsdag 23 april 2009

Dalarnas län.

Dalarnas län, fram till 1997 Kopparbergs län, är ett län i mellersta Sverige, som i stort sammanfaller med landskapet Dalarna. Dalarnas län gränsar mot Jämtlands län, Gävleborgs län, Västmanlands län, Örebro län och Värmlands län i Sverige, samt mot Hedmark fylke i Norge..

Länet har 15 kommuner och tillhör Västerås stift. Residensstad är Falun.
Dalarnas läns valkrets utgör valkrets vid riksdagsval i Sverige.
Dalarnas län har samma vapen som landskapet Dalarna. När vapnet är krönt med kunglig krona representerar det länsstyrelsen i länet. Länet har som vänlän Viljandi län i Estland och Pskov oblast i Ryssland samt samarbetar även med vojvodskapet Lublin i Polen. För historia, geografi och kultur,

Den administrativa indelningen var under äldre tider mycket obestämd. Ofta var Dalarna lagt under fogden på Västerås slott, ofta hade det även sin egen fogde. Bergslagerna hade även i detta hänseende en särställning med bergsfogdar, vilka dock var underordnade fogden över Dalarna. Gustav Vasa uppdelade Dalarna på två fögderier: det ena omfattande ungefär Västerdalarna med Järnbergslagen, det andra Österdalarna och Kopparbergslagen. Jämkningar i denna delning skedde senare. Särskilt gjordes under Gustav II Adolf och Kristinas förmyndare försök med inrättande av ett särskilt bergslän, som skulle omfatta Dalarnas och Västmanlands bergslager.
1634 års regeringsform hade emellertid bestämt, att "Dalarna och Kopparbergslagen" skulle utgöra ett särskilt län, och 1647 upprättades genom ett kungligt brev Kopparbergs län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar