Sidor

lördag 4 april 2009

Diö.


Diö är en tätort i Älmhults kommun i Kronobergs län.
Namnet Diö kan härledas till år 1552 och det årets jordebok, då nämns Diö dock med stavningen Dyö. Namnet kommer från dy och ö, vilket även berättar lite om naturen runt samhället.
Diö är mest känt för sin stora bokskog som är ett naturreservat. Den är en av de nordligaste bokskogarna. Vid sjön Möckeln ligger även Bokhultets badplats vackert belägen i bokskogen i sydvästläge, det finns även två småbåtshamnar i samhället.
Flera industrier finns i Diö, bland annat Gemla möbler som har haft sin tillverkning här i över 140 år. Gemla möbelfabrik är känd för sina möbler i böjträ, framför allt till offentliga miljöer. En annan är Invacare som tillverkar rullstolar och handikapphjälpmedel.
Diö ligger vid sjön Möckeln och Helge å, även Kattsjön gränsar till samhället. Strax utanför Diö ligger Höö - ett stort naturreservat med vandringsleder. Carl von Linnés födelseort Råshult gränsar också till Diö.
Diö ligger vid södra stambanan och stationshuset finns fortfarande kvar. Däremot stannar inga tåg där längre, tågtrafiken till och från Diö upphörde år 1970.
Ishockey i Diö har varit ett stort intresse i flera decennier tillbaka med framgångar både för A-lag, juniorlag och damlag. Tack vare allt engagemang genom åren så är det kanske inte så konstigt att kommunens enda ishall finns just här.

1 kommentar:

  1. GOD morgon Den här oten känner jag inte till Coolt namn.Det skulle vara en upplevelse att få åka genom Sverige Från norr till söder.Det finns så många vackra intressanta ,platser att se..En vacker lördag hoppas jag att du får uppleva idag KRAM

    SvaraRadera