Sidor

lördag 4 april 2009

Gdańsk. (Polen)

Gdańsk (uttalas /'gdaɲsk/; tyska och äldre svenska: Danzig; kasjubiska: Gduńsk; latin: Gedania) är huvudstad i vojvodskapet Pomorze (i det historiska området Västpreussen/Pommerellen) i Polen med cirka 450 000 invånare (2003).
Staden ligger vid Polens östersjökust och är en viktig hamnstad. Färjeförbindelse finns med bl.a. Nynäshamn.
Orten omnämns i historiska dokument även under ett antal andra namn som: Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum och Gedanum. Dessa namn är i huvudsak olika stavnings- och uttalsvarianter av de polska och tyska namnen på staden.

Från arkeologisk forskning framgår att orten var en hantverkar- och fiskarby redan på 600-talet, och på 900-talet var den befäst borg vid Wisłas mynning hos pommernfurstarna. Orten omnämns första gången i skrift som Gyddanyzc urbs i Jan Kanapariusz krönika från 999 om den helige Vojtěch Adalbert av Prag, den tjekiske biskopen som missionerade i området. Enligt krönikan skulle Vojtěch besökt orten på våren 997.
Staden grundades 1224 eller 1225 och var under senmedeltiden en viktig tyskdominerad handelstad vid Wisłas mynning i Östersjön. Gdańsk var en av de större medlemmarna i Hansaförbundet. Staden var en viktig bricka i spelet mellan Tyska orden och Polen-Litauen under 1300- och 1400-talet. Efter Tyska ordens fall kom staden därefter att råda under Polen-Litauen, men med långtgående självstyre som mäktig handelsstad. 1500- och 1600-talet var stadens storhetstid. Som viktigaste utskeppningshamn för den stora polska spannmålsexporten blev staden rik och många vackra och storslagna byggnader är bevarade från denna tid och den tidigare hansaepoken. Efter Polens delningar under slutet av 1700-talet tillföll den Preussen och ingick senare i det tyska kejsardömet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar