Sidor

söndag 19 april 2009

Getinge.

Genom Getinge rinner Suseån. Slättlandskapet i Getinge ligger på mellan 20 och 35 meters höjd över havet. I nordost ligger Getinge berg där större delen ligger på över 100 meters höjd och den högsta punkten når minst 167 meter. På Getinge berg finns flera mindre dalar och sänkor samt en del sjöar. Den största av sjöarna är Nedre Vallsjön med en yta på närmare 70 000 m2. Andra höjder är Aggared (106 meter) och Margreteberg (125 meter). De östra delarna är skogsbygd och relativt kuperade, medan de västra är med uppodlade och släta.
I samhället ligger nederbörden, att döma av mätningar gjorda 1918-1926, nära det halländska genomsnittet. Andra mätningar antyder att den är högre i skogsbygden. Årsmedeltemperaturen är på slätten drygt 7 grader medan den är omkring en grad lägre i skogsbygden.
Naturreservatet Vesslunda sträcker sig från Suseåns mynning i norr till Långasand i söder. Reservatet domineras av strandmiljöer och planterad tallskog på flygsandfält. I norr finns även ett parti med klibbalskog.Syftet med naturreservatet Vesslunda är att bevara ett för naturvården och för friluftslivet värdefullt sanddynslandskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar