Sidor

onsdag 1 april 2009

Hökartade rovfåglar.

Hökartade rovfåglar (Accipitridae) är en familj av fåglar tillhörande ordningen rovfåglar. De hökartade rovfåglarna har av olika taxonomer delats upp i mellan 5-10 underfamiljer. Merparten av dem delar en mycket liknande morfologi, men många av familjen grupper innehåller taxa som skiljer sig mycket från de andra. Dessa placeras inom taxonomin mer utifrån bristen på bättre bevisföring än något annat. Det är därför inte konstigt att familjens fylogenetiska schema alltid har varit omdiskuterat.
Undersökningar tyder på att gruppens kromosomkaryotyp är distinkt och detta indikererar att de hökartade rovfåglarna är en monofyletisk grupp. Huruvida denna grupp ska behandlas som en familj inom ordningen Falconiformes eller som en eller flera gena ordningar är idag inte fastslaget utan mer en fråga om smak.
Förutom detta besynnerliga arrangemang av deras kromosomer ger deras morfologi och analyser baserade på den mitokondriella genen för enzymet cytokrom b en motsägelsefull bild av gruppens inbördes släktskap. Slutsatsen av detta är att hökar, glador örnar och gamar med största sannolikhet inte formar en monofyletisk grupp.
Data från molekylära analyser pekar mot att underfamiljen vråkar och örnar (Buteoninae) med största sannolikhet är poly- eller parafyletisk, där släktena Aquila, Haliaeetus och Buteo utgör distinkta utvecklingslinjer. Dessa släkten verkar tillsammans med underfamiljerna Milvinae, hökar (Accipitrinae) och kärrhökar (Circinae) utgöra en grupp, men släktskapen mellan dessa utvecklingslinjer går inte att uttyda utifrån den information som finns tillgänglig idag. Underfamiljerna bivråkar (Perninae) och möjligen även Elaninae är äldre utvecklingslinjer, vilket även är fallet med gamla världens gamar (Aegypiinae). Den senare är dock med största sannolikhet också poly- eller parapfyletisk, där arter som lammgam och smutsgam avviker från den "nakenhalsade" gamarna.
Enligt Sibley-Ahlquists taxonomi kategoriseras familjen hökartade rovfåglar (Accipitridae) som en del av kraftigt utökade ordningen storkfåglar (Ciconiiformes).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar