Sidor

måndag 20 april 2009

Hornuggla.

Hornuggla (Asio otus) , är en fågel tillhörande familjen äkta ugglor. Den häckar i Europa, Asien och Nordamerika. Till största delen är den flyttfågel.Hornugglan är en medelstor uggla, 31-37 cm lång med ett 86-98 cm vingspann. Vikten är ca 280 gram. Hornugglan har långa örontofsar som kan resas och riktas uppåt. Honorna är större i storlek och har mörkare färgsättning än hannarna. Hornugglans brunaktiga fjädrar är vertikalt streckade. Tarsen och tårna är helt fjäderklädda. Vingarna når bakom stjärten. Den andra handpennan är inskuren i det yttre fanet, den första i det inre. Fågeln är spräcklig och vattrad av svartbrunt, rostgult och vitt på ovansidan. De undre kroppsdelarna är rostgula och vita med svartbruna längsfläckar. Ett kännetecken är också dess orangefärgade lysande iris.
Hornugglan är på dagtid svårsedd, den kamouflerar sig genom att sitta tätt ihopkurad på en trädgren tätt intill stammen. Undantaget är i flyttningstider då den ibland kan ses sträcka både över land och nära kusten. Hornugglan är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, upp till 61° nordlig bredd och påträffas också över hela Europa och i Asien i norr ända till Kina och Japan, samt i söder till nordvästra Indien. Den är även väl utbredd i Nordamerika.

Denna uggla är ganska ömtålig för starkt ljus och väljer därför sin vistelseort i skogen, varifrån den i skymningen flyger ut för att söka efter bytet, som framför allt består av små däggdjur, men också av insekter.
Större delen av den svenska stammen flyttar söderut på hösten men några övervintrar i södra Sverige, främst i Skåne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar