Sidor

onsdag 15 april 2009

Kalifornien.



Kalifornien (engelska: California), förkortas CA, är en delstat i sydvästra USA. Huvudstaden är Sacramento, men största staden är Los Angeles. Delstatens officiella smeknamn är The Golden State, refererande till guldruschen. Den nuvarande guvernören är Arnold Schwarzenegger.
Kalifornien är landets tredje största delstat till ytan och den största räknat i folkmängd. Södra delen är relativt tätbefolkad, medan den norra delen har betydligt färre invånare. Större delen av befolkningen bor inom ett avstånd av 80 km från Stilla havet.
Kalifornien är känd för sitt soliga klimat, sin storstilade natur med höga berg i Sierra Nevada i öster, stora slätter och öknar och den vackra Stilla Havskusten i väster. Delstaten har ett stort antal nationalparker som Yosemite nationalpark, Sequoia nationalpark och Muir Woods nationalmonument.
Sacramento-området, Sac-town, i änden av det stora Sacramentodeltat som sträcker sig ända ner till San Francisco är ett av delstatens viktigaste storstadsregioner och säte för lokalregeringen under guvernören.
San Francisco och Silicon Valley-området utgår centrum för dataindustrin.
Los Angeles med Hollywood är bl.a. centrum för USA:s filmindustri.
San Diego-området på gränsen till Mexiko är en universitetsstad och en av USA:s viktigaste flottbaser.
San Joaquindalen som sträcker sig från San Francisco till Los Angeles är en av världens viktigaste jordbruksbygder.
Napadalen och den angränsande Sonomadalen strax norr om San Francisco är ett viktigt vinområde med starka band till vinodlingarna i Frankrike. Men vin odlas idag på stora områden utefter Stilla Havskusten. Den första europé som utforskade den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Cabrillo 1542, han följdes av Francis Drake 1579. Med start under det sena 1700-talet anlade spanska missionärer missionsstationer i delstaten. 1810 då Mexiko blev självständigt tillhörde även Kalifornien landet och missionsstationerna kom i mexikanska statens ägo och de styrande förbjöd missionärerna att verka i området, vilket fick till följd att stationerna avfolkades och upphörde med sin verksamhet.
Kalifornien var från början namnet på den nordvästra delen av det spanskkontrollerade området i Nordamerika. Efter mexikansk-amerikanska kriget 1847 delades området mellan USA och Mexiko. Den amerikanska delen blev 1850 den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer efter en fiktiv ö i en 1600-talsroman.
En kortlivad Republiken Kalifornien bildades den 10 juni 1846. Det var i detta sammanhang som den kaliforniska flaggan uppkom, med stjärnan och brunbjörnen. Den upphörde redan den 9 juli samma år, då ett amerikanskt slagskepp ankom till San Francisco-bukten varvid dess befälhavare gjorde anspråk på området för den amerikanska unionens räkning.
1848 uppgick befolkningen i den norra delen av delstaten till cirka 4 000 människor, men efter att guld hittats i området ökade befolkningen lavinartat.
Under amerikanska inbördeskriget stod Kalifornien officiellt på nordstaternas sida, men soldater från delstaten sökte sig till båda sidorna.
Under perioden från 1900 till 1965 växte delstaten från 1 miljon invånare till att få det största antalet invånare av USA:s alla stater. Under perioden från 1965 och fram till idag har sammansättningen av befolkningen förändrats totalt, idag bor människor från ett stort antal länder i Kalifornien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar