Sidor

tisdag 14 april 2009

Kronobergs Län.

Kronobergs län är ett av Sveriges län, beläget i södra Götaland vars residensstad är Växjö.

Kronobergs läns valkrets utgör valkrets vid riksdagsval i Sverige. Länet utgör den sydvästra delen av landskapet Småland och gränsar i söder till Blekinge och Skåne län, i väster till Hallands län, i öster till Kalmar län och i norr till Jönköpings län. Kronobergs län inrättades 1674. Blasonering: I fält av guld ett på ett grönt treberg stående, upprest, rött lejon med blå beväring, vilket med båda framtassarna håller ett stolpvis ställt rött armborst med svart båge och pil av silver.

Detta vapen fastställdes 1944 och bygger på Smålands landskapsvapen. Vapnet hade redan sedan länge brukats av länsstyrelsen. Länet karaktäriseras av en expansiv utveckling i residensstaden Växjö där även universitet, mentalsjukhus med mera finns. Västra delarna av länet, främst Ljungby kommun präglas av en stark företagarkultur, med kopplingar till Gnosjöregionen.

Övriga delar av länet har en betydligt svagare utveckling med befolkningsminskning och hög arbetslöshet som följd i stort sett överallt utanför Växjö. Länet är bland de mest skogbeklädda i hela Sverige; 72% av ytan upptas av skog, ungefär 25% består av sjöar och resten är bebyggelse. Skogsindustrin har alltid varit en viktig näring och drabbades av ett svårt avbräck efter orkanen Gudrun.

Länet är ett viktigt transitlän och genomkorsas av E4, riksväg 23 och riksväg 25 vilka är vägar som har viktiga transitfunktioner då de leder till destinationer utanför länet. Vidare genomkorsas länet av Södra stambanan och Kust till Kustbanan med bytespunkt i Alvesta. Även dessa järnvägar har mycket viktiga genomfarts- och transiterande funktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar