Sidor

måndag 6 april 2009

Mink.

Minken (Mustela vison) är ett mårddjur som ursprungligen infördes från Nordamerika för pälsproduktion, men är numera sedan ett drygt halvsekel en etablerad art i Skandinavien. Den är farmad i Sverige sedan 1928. Men det finns över 1 miljon vilda exemplar. Minken vistas ibland vid vattendrag men lever till skillnad från uttrar och bävrar större delen av sin tid på land i skogen. Minkhanen är 34-55 cm lång exklusive svansen på 15-21 cm och väger 700 - 1500 g. Honan är mindre, 30-45 cm lång, svansen på 14-20 cm ej inräknad, och har en vikt på 450 - 800 g. Mörkbrun, ofta med vit hakfläck.
De farmade minkraserna är större än den vilda formen, och kan väga upp till 3 kg. Finns allmänt i hela Skandinavien men saknas i södra Danmark. Finns också på södra Island, samt fläckvis i Storbritannien, Baltikum samt sporadiskt i Frankrike och Spanien. I Nordamerika finns den från Alaska till Florida.
Vistas ibland vid vattendrag där den äter fisk, kräftor men även simfågel, främst måsar och änder, speciellt ungar. Dessutom tas smågnagare, samt kanin och hare. Minken anses i Sverige vara ett skadedjur, och har åsamkat fågellivet och fisket stor skada, varför minkar av ekonomi- och naturvårdsskäl fångas och avlivas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar