Sidor

söndag 5 april 2009

Mollösund.

Mollösund är en tätort och f.d. församling i Orusts kommun, 15 km från Ellös och 29 km från kommuncentret Henån. Samhället är beläget längst ute på en udde på sydvästligaste Orust, mittemot Mollön.
Detta läge var idealiskt i äldre tider: Nära till öppna havet, men ändå skyddat av Mollön som ligger precis i den riktning som vindar och vågor nästan alltid kommer från. Mollösund är ett av landets äldsta fiskelägen med anor tillbaka till 1500-talet. Det var då en del av Danmark-Norge, och knutpunkt för det lukrativa sillfisket. När sillen försvann så kom fattigdomen, och fiskarna tvingades livnära sig på andra sätt, bl.a. genom boskapsskötsel på Mollön. Med sillens återkomst på 1750-talet blomstrade samhället åter och folkmängden ökade till 500.
Vid början av 1900-talet fanns som mest 1000 invånare i Mollösund, som därmed var ett av landets största fiskelägen. Därefter minskade sillfisket i betydelse, även om den inte upphörde helt förrän på 1970-talet, och en folkminskning vidtog som pågick stadigt fram till runt 1970, då den bromsades upp. Förutom fiskenäringens nedgång kom också samhället att få ett väldigt avsides läge, som en följd av samhällets strukturomvandling. Fiskenäringen har inte helt försvunnit. Det finns fortfarande några fiskare, en fiskberedningsfabrik, och på Mollön torkas ännu långa för framställning av lutfisk. Men framfört allt är Mollösund en populär turistort, med betydligt större befolkning sommartid, och bebyggelsen i den gamla samhällskärnan har i hög grad förvandlats till fritidsbostäder. De kraftigt ökande huspriserna på senare år har medfört att den fasta befolkningen åter börjat minska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar