Sidor

onsdag 1 april 2009

Netherlands.


Nederländerna , IPA : är ett land som är en del av Konungariket Nederländerna. Det är en parlamentarisk demokratisk konstitutionell monarki.Nederländerna ligger i nordvästra Europa och gränsar av Nordsjön i norr och väster, Belgien i söder och Tyskland i öster. Huvudstaden är Amsterdam och säte för regeringen Haag.
Nederländerna kallas ofta Holland, som är formellt felaktigt som Norra och Södra Holland är bara två av sina tolv provinser Ordet nederländska används för att hänvisa till folket, språket, och allt hör till Nederländerna.
Att vara en av de första parlamentariska demokratier, Nederländerna var ett modernt land från grunden.Bland andra anknytningar landet är en grundande medlem av Europeiska unionen (EU), Nato, de OECD och har undertecknat Kyotoprotokollet. Med Belgien och Luxemburg den utgör Benelux ekonomisk union. Landet är värd för fem internationella domstolar: den Permanenta skiljedomstolen, den Internationella domstolen, den Internationella krigsförbrytartribunalen för fd Jugoslavien, den internationella brottmålsdomstolen och den särskilda domstolen för Libanon. De tidigare fyra ligger i Haag som är EU: s kriminalunderrättelseåtgärd organet Europol. Detta har lett till staden som kallas "världens juridiska huvudstad."
Nederländerna är ett geografiskt låglänt land med cirka 27% av sin areal och 60% av befolkningen som befinner sig under havsytan. Viktiga områden har vunnits genom återvinning av mark och bevaras genom ett omfattande system av poldrar och vallar. En stor del av Nederländerna utgörs av mynningen av tre viktiga europeiska floder, som tillsammans med sina distributaries bildar Rhen-Maas-Schelde-deltat. De flesta av landet är mycket platt, med undantag för foten i Ardennerna längst i sydöst och flera låg-backen varierar i de centrala delarna skapas genom isen ålder glaciärer.
Nederländerna är ett tätbefolkat land. Det är känt för sin traditionella väderkvarnar, tulpaner, ost, träskor (trä skor), delftware och gouda keramik, för cyklar och dessutom traditionella värden och medborgerliga dygder såsom dess sociala tolerans. Landet har på senare tid blivit känt för sin ganska liberala politik mot droger, prostitution, homosexualitet och dödshjälp. Det har också en av de mest fria marknaden kapitalistiska ekonomierna i världen, rankade 12 av 157 länder på ett index.

Enligt Charles V, Holy Roman Emperor, och kungen av Spanien, regionen var en del av de sjutton provinserna i Nederländerna, som även de flesta av dagens Belgien, Luxemburg och en del mark i Frankrike och Tyskland. Den Åttio åriga kriget mellan provinser och Spanien inleddes 1568. I 1579, den norra hälften av de sjutton provinserna bildade unionen i Utrecht, ett avtal där de lovade att stödja varandra i sitt försvar mot den spanska armén. Unionen i Utrecht ses som grunden för den moderna Nederländerna. Under 1581 norra provinserna antog års avsvärjelse, oavhängighetsförklaringen där provinserna officiellt avsatte Philip II. Philip II the son of Charles V , Philip II son Charles V, var inte beredd att låta dem gå lätt och kriget fortsatte till 1648 då Spanien under kung Philip IV äntligen erkänt oberoende av de sju nordvästra provinserna i fördraget i Münster. Delar av de södra provinserna blev de facto kolonier i det nya republikanska-Mercantile imperium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar