Sidor

onsdag 15 april 2009

Vallentuna.

Vallentuna är en kommungränsöverskridande tätort i Vallentuna och Täby kommuner. Tätortskoden är 0388. Vallentunadelen är centralort i Vallentuna kommun. För mer information om Täbydelen av tätorten se vidare Täby kyrkby. Tätorten har vuxit fram längs Roslagsbanan, där mindre tätbebyggelser i södra delen av Vallentuna kommun och norra delen av Täby kommun successivt växt samman. Ett grönstråk från Vallentunasjön genom Karby mot Ullnasjön skiljer ännu tätorten Vallentuna från tätorten Täby i söder. I norr går tätorten upp till Ormsta. Vallentuna påverkades endast måttligt av andra världskriget. 1944 hade det som idag är Vallentuna tätort 2 300 invånare. 1952 hade det område som idag utgör Vallentuna 5 869 invånare. Idag (2007) har samma område 23 800 invånare.
På 1930- och 1940-talen fanns i kommunen bland annat folkskolorna Röda Skolan, Vita skolan och Hjälmstaskolan. Den sistnämnda drivs fortfarande. I centralorten fanns även ett tegelbruk, ett antal mataffärer och lanthandlar, ett stationshus med servering, en polisstation, en bio med mera.
Andra världskrigets påverkade livet i kommunen genom att ortsborna gjorde värnplikt, handlade med ransoneringskuponger och sysslade med insamlingar. Ordinarie inkomstkällor sinade och antalet som sökte hjälp vid familjebidragsnämden ökade. Det lantliga läget gjorde bristen på ved och mat lindrigare än i Stockholm. Närheten till Stockholm gjorde sig påmind när man ombads bereda sig att ta om hand stockholmare vid en eventuell utrymning av staden. Kommunens administration påverkades genom att en rad nya nämnder bildades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar