Sidor

måndag 20 april 2009

Västerhaninge,

Västerhaninge är en tätort i Haninge kommun. Cirka 14 000 av Haninge kommuns totalt ungefär 74 000 invånare bor i Västerhaninge kommundel (siffrorna avser år 2007).

Västerhaninge ligger i Haninge kommuns södra del och gränsar i norr mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i öster mot Jordbro, i söder mot ett stort jordbrukslandskap och i väster mot Tungelsta. Avståndet till Handen är 6 km.

Västerhaninge delas i två delar av järnvägen. Kända områden som ingår i norra Västerhaninge är Åbylund, Norrskogen och Jägartorp. I södra Västerhaninge finns Ribby, Ribbyberg och Nedersta. I Västerhaninge finns ett flertal bostadsområden. Utbyggnaden av dessa har skett från 60-talet fram till mitten av 80-talet. Det finns både bostadsrätter, hyresrätter och flera områden med villor och grupphus. De äldsta av dessa är från mitten av 40-talet. Enligt ett nyligen antaget utvecklingsprogram för Västerhaninge kommer det på sikt att ges möjlighet till utbyggnad av nya bostadsområden, till exempel Ribby ängar och Nedersta/Skarplöt eller. Även den kommersiella servicen kan komma att byggas ut. Västerhaninge har ett stort utbud av service och centrum är beläget nära pendeltågstationen. Ute i bostadsområdena finns närbutiker, som t.ex. Åby och Ribby, som har var sitt centrum med flera butiker.

Arbetsplatser finns såväl inom den offentliga sektorn som inom handel och annan kommersiell verksamhet. Det finns hantverksföretag och tillverkningsindustri i Håga industriområde. Ett nytt arbetsplatsområde planeras vid Fors, och ska innefatta bensinstation, motell och restaurangservice. I Västerhaninge finns ett flertal skolor för alla stadier och flera förskolor. Berga naturbruksgymnasium har inriktning jord, hästhållning, miljö- och naturvård.
I Västerhaninge finns även Sveriges enda mormontempel, invigt 1985.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar