Sidor

lördag 4 april 2009

Wrocław.

Wrocław (uttalas ['vrɔʦwaf]; tyska: Breslau) är en stad i västra Polen. Den ligger vid floden Oder (polskt namn: Odra). Staden är ett industri-, utbildnings- och kulturcentrum och har 689 280 invånare (2007). Kommunen har en areal på 292,9 km². Staden är huvudort i provinsen Dolny Śląsk (Nedre Schlesien). Den tillhörde före andra världskrigets slut Tyskland (se nedan). Wrocław är biskopssäte sedan cirka år 1000 och sedan 1929 ärkebiskopssäte. Staden har universitet sedan 1702 då kejsar Leopold I:s Jesuitkollegium grundades, och efter 1811 sekulärt universitet.
Rådhuset från 1300-1500-talet med astronomiskt ur från 1569

Rådhuset
Rådhustorget och Salttorget
Biskopsö (Tumska ö) med Johannes-katedralen och flera andra kyrkor
I city är det alltid nära till en kyrka, och flera av dem har fantastisk arkitektur
Universitetsbyggnaden och Leopold-aulan
Järnvägsstation i nygotisk stil (av W. Grapow 1855-57)
Vallgraven med parken som omsluter stadskärnan (Wrocław är en grön stad med 25m² grön areal per invånare).
Park Szczytnicki
Utställnings- och evenemangshall - Hala Ludowa (Jahrhunderthalle) från 1913. En mycket intressant studie av stadens historiska, politiska och demografiska utveckling från medeltiden till nutid presenterades av Norman Davies i Microcosm: A Portrait of a Central European City.
Det finns 12 öar och 112 broar, samt 5 floder (Oder/Odra, Oława, Ślęza, Bystrzyca och Widawa)





De äldsta spåren av bosättningar dateras till för 300 000 år sedan (arkeologiska utgrävningar 1996 i förorten Krzyki). Då stadens läge är vid två uråldriga handelsvägar mellan Västeuropa och Svarta havet respektive mellan Östersjön och Donaudeltat, var det naturligt att den dussin öar med färje- och fiskeläge utvecklades så småningom till en ö-stad. Redan vid 1500 f.Kr. var dessa handelsvägar väletablerade för salt- och bärnstenshandel. Under det första årtusendet e.Kr. pågick en form av folkvandring och slaviska, germanska stammar dominerade området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar