Sidor

torsdag 21 maj 2009

Berlin.


Berlin är huvudstad i Tyskland och dess folkrikaste stad med 3,4 miljoner invånare (2006).

Med förorter har staden 4,35 miljoner invånare. Berlin utgör förbundslandet Berlin och är med sina 892 kvadratkilometer Tysklands största stad till ytan.
Berlin är genom sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest kända och besökta metropoler.

Berlin är en betydande trafikknutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland och Europa. Institutioner som universitet, forskningscentrum, teatrar, museer men också festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har ett världsrykte. Historiskt har Berlin varit huvudstad i flera historiska tyska stater, som Mark Brandenburg, Preussen, Tyska kejsardömet, Weimarrepubliken, Nazityskland och Östtyskland.

Berlin är sedan 1991 det återförenade Tysklands huvudstad. Från krigsslutet hade Bonn fungerat som huvudstad i Västtyskland och Östberlin som huvudstad i Östtyskland.
Berömda stadsdelar inkluderar Mitte, Prenzlauer Berg, Wannsee och Kreuzberg. Berlin ligger i Tysklands östra del ungefär 90 kilometer väster om gränsen till Polen. Staden är fullständig omsluten av förbundslandet Brandenburg. Landskapet kring Berlin skapades under senaste istiden och staden själv ligger i en sänka mellan platåerna Barnim och Teltow.

Sänkan genomflytes idag av floden Spree och Berlins centrum ligger vid sänkans smalaste ställe. I Berlins västra delar mynnar Spree i floden Havel som genomflyttar där stora sjöar. De flesta stadsdelsområden ligger idag på de nämnda platåerna. Berlins högsta toppar är Teufelsberg (115 meter över havet), som är en ansamling av rasmassor från andra världskriget, och Müggelberg (115 meter över havet) i stadsdelen Köpenick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar