Sidor

tisdag 19 maj 2009

Espoo. (Finland)


Esbo (uttalas [ESPO ː], Svenska: Esbo [ɛsbo])) är en stad och kommun i Finland. Med en befolkning på cirka 240.000 det är den näst mest befolkade staden i Finland. Det är en del av huvudstadsregionen tillsammans med städerna Helsingfors, Vanda och Grankulla. Esbo aktier den östra gränsen till Helsingfors och Vanda, medan bifoga Grankulla. Idag, Esbo är den enda kommun i Finland till fullo bifoga en annan kommun.
Andra gränsar till kommunerna Esbo är Nurmijärvi och Vichtis i norr och Kyrkslätt i väst. Nationalparken i Nuuksio är beläget i nordvästra Esbo. Esbo omfattar 528 kvadratkilometer (204 sq mi), varav 312 km 2 (120 sq mi) är mark. Den nuvarande befolkningen 242372 (från och med den 31 mars 2009), i Finland på andra plats efter det att den Helsingfors.
Esbo är indelat i följande huvudområden: Espoon keskus (även administrativt centrum), Espoonlahti, Kalajärvi, Köklax, Alberga, Mattby - Olars och Hagalund. Den Tekniska högskolan ligger i Otnäs, Esbo, tillsammans med en blomstrande vetenskap gemenskap som omfattar många att starta företag och organisationer såsom VTT - Technical Research Center of Finland. Nokia, telekommunikation företaget har sitt huvudkontor i Kägeludden, Esbo, tillsammans med andra högteknologiska företag såsom Kone och Fortum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar