Sidor

tisdag 19 maj 2009

Forskare: Nu kan vi förklara evolutionen.

Det här är Ida – ett 47 miljoner år gammalt skelett med människodrag.
Nu sägs hon vara den saknade länken i människans evolution.
– Det här är det närmaste vi kan komma en förfader till människan, säger forskarteamets ledare Jørn Hurum. Forskare kallar det fossiliserade skelettet för "världens åttonde underverk".
Varför?
För att Ida kan vara svaret på gåtan om hur människan skapades. För första gången finns nu en direkt koppling mellan djuren och människan.
Enligt forskare från Universitetet i Oslo bekräftar fyndet Charles Darwins evolutionsteori och Ida sägs vara den tidigare saknade länken mellan dagens apor och människor och de livsformer som fanns innan. Hängde på en vägg i 20 år
Ida hittades redan för 25 år sedan nära Frankfurt i Tyskland och hängde i 20 år på en samlares vägg. Först för två år sedan upptäcktes hon av ett forskarteam och nyligen förstod de exakt hur otroligt gammal och viktig hon är i historien om människan.
I dag, under stor pompa och ståt på American Museum of Natural History i New York, presenterades Ida, som är en helt ny art, för världen, rapporterar BBC News.
Fossilen är ett av de bäst bevarade skelett från den här tiden som hittats – det är till 95 procent komplett. Ida dog när hon var ett och begravdes i lera, därför blev hennes skelett så pass bevarat att forskarna till och med kunnat se vad hon åt innan hon dog. Människoliknande drag
Ida har människoliknande naglar i stället för klor, motsatta tummar och levde under tidsepoken Eocen för 47 miljoner år sedan, en kritisk tid då primaterna utvecklades i två olika grenar varav en till slut blev människan.
Zoologen Sir David Attenborough säger till BBC News:
– Den här lilla varelsen kan förklara vårt släktskap med resten av däggdjuren.
Teamet, leds av Jørn Hurum, en professor och fossilexpert från Norge. Han är milt sagt upprymd över Ida.
– Det här är det närmaste vi kan komma till en förfader för människan, säger han.
– Fossilen visar vem vi är och var vi kommer från. Detta är roten till vår stamtavla – så komplett och detaljerad att vi nu kan säga hur allt startade.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5183848.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar