Sidor

lördag 2 maj 2009

Havsörn,

Havsörn (Haliaeetus albicilla) är en rovfågel som är den största av dessa i Nordeuropa och Sverige.

Den är en av världens åtta havsörnsarter. Havsörnen är brun till färgen. Vingbredden är närmare 2,5 meter och fågelns längd omkring en meter, med en ungefärlig vikt på 4-7 kilo. Honan är, som hos de flesta rovfåglar, större än hanen.

En vuxen havsörn kännetecknas av en jämnt brun grundfärg, huvudet och stjärten övergår sedan till en guldbrun respektive vit stjärt. Näbben är gul och mycket kraftig (även i jämförelse med kungsörnen). Vingarna har rak fram- och bakkant och vingspetsen är tvärt avskuren, med spretiga vingpennor.

Stjärten är spetsig. I flykten skiljer den sig från kungsörnen genom sina breda vingar, sin korta stjärt och sitt utskjutande långa huvudparti som sticker ut nästan lika långt som stjärten. Havsörnen häckar på Grönland, Island, i norra Skottland, Skandinavien, Baltikum, Östeuropa, på Balkan, i Turkiet, österut genom Ryssland och Sibirien, i Kazakstan, Azerbajdzjan, Iran, Mongoliet, Kina, Japan och österut till Berings sund.

Havsörnen förekommer idag utmed hela Östersjökusten, vid syd- och mellansvenska sjöar och i Lappland. Svenska havsörnar kan vintertid flytta söderut så långt som till Mellaneuropa, men kan också flytta kortare sträckor eller stanna kvar vid häckningsområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar