Sidor

måndag 4 maj 2009

Holmsund.

Holmsund är en av kommundelarna i Umeå kommun, vid Umeälvens mynning, en tätort som fram till 1974 var en egen kommun. Kommundelen Holmsund, som inkluderar orten Obbola på södra sidan av älven, har idag cirka 8 500 invånare. Visionen är att man ska vara 11 000 invånare innan år 2050.
Holmsund ligger på halvön Lövön. Fram till 1800-talet hade bönder från Röbäck och Teg i Umeå sina kor på sommarbete på Lövön. Området fick cirka 1860 en av Norrlands första ångsågar, Sandviks såg, nedlagd cirka 1970. På 1870-talet anlades ytterligare en ångsåg, Holmsunds sågverk. På denna plats driver Svenska Cellulosa AB ett modernt sågverk idag. De båda sågverken medförde att orten under många år var kluven i två samhällsdelar, Sandvik och Holmsund.
I Obbola finns idag en stor cellulosafabrik ägd av SCA som även köpte upp företaget "Holmsunds Stuveri AB" som blev "Interforest terminal Umeå".
I Holmsund ligger också Umeå hamn som är en av de största i Norrland. Färjetrafik med Vasa i Finland har funnits under lång tid. I Holmsund och Obbola finns dessutom ett stort antal fritidshus, både efter älven och vid havet. Flera banker, affärer, livaktiga kyrkor och föreningar finns på orten.
Längst ute på Hillskär i Holmsund står tre stycken vindkraftverk, varav ett utav dem är ett av Sveriges största vindkraftverk med en rotorbladsdiameter på 90 meter.
Flera av Västerbottens kändisar kommer även från Holmsund. En rikskändis är den socialdemokratiske politikern Kjell-Olof Feldt, handelsminister år 1970-1975 och senare finansminister 1982-1990, en annan är Lisa Miskovsky som är en känd pop artist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar